Drama Rumuna u Severnoj Irskoj

Posle serije rasističkih napada u južnom Belfastu, policija stotinu rumunskih Roma preselila na tajnu lokaciju

Rumunski dečak sa strahom gleda kroz razbijeni prozor (Foto Beta)

U Belfastu je napadnuta kuća još jedne rumunske porodice, ovoga puta u istočnom delu grada, saopštili su juče nadležni iz gradske policije, prenose svetski mediji. Nepoznati napadači su razbili prozorsko staklo, ali na svu sreću u incidentu niko nije povređen. Policija dalje navodi da oni ovaj poslednji napad posmatraju kao „zločin iz mržnje” i da čine sve da napadači budu pronađeni. Istovremeno, na adresu lokalnih policijskih snaga upućene su brojne kritike zbog neaktivnosti. Zbog učestalih prozivanja morao je da reaguje i šef policije koji je izjavio da su njegove snage „dale sve od sebe” kako bi zaštitile ugrožene.

Novi napad usledio je samo jedan dan nakon što je više od sto rumunskih Roma napustilo svoje domove koji se nalaze u južnom delu Belfasta. Kako je „Politika“ pisala, grupa od 20 porodica prvo je pokušala sama da se odbrani od serije rasističkih napada kojima su bili izloženi.

„Zaštitu” su tako potražili u jednoj zajedničkoj kući, ali je u ponedeljak uveče, tokom antirasističkog skupa posvećenog istočnoevropskim imigrantima i nakon njega, ponovo organizovan napad. Tom prilikom su grupe huligana bacale boce na okupljene, a primećeno je i da su napadači „pozdravljali” napadnute ozloglašenim nacističkim pozdravima.

Ovo je „prelilo čašu“, pa su Rumuni odlučili da napuste svoje domove i da utočište pronađu u lokalnoj crkvi. Međutim, kako „Gardijan” izveštava, oni se nisu dugo zadržali u privremenom skloništu jer su, pod pratnjom policije, prebačeni na tajnu lokaciju odakle novinarima poručuju da bi za njih najbolje bilo „da se vrate nazad u Rumuniju”.

„Nisam spavala gotovo nedelju dana. Mislim da nam je svima dosta”, rekla je Marija Fečete, nezvanični portparol ugroženih porodica (budući da jedina zna engleski jezik), za „Tajms”. Oglasio se i jedan čovek, koji se novinarima predstavio kao Deaglaz. Pokazujući ranu na stomaku, nastalu nakon što se prozor razbio u njegovoj kući, na izuzetno lošem engleskom je izjavio: „Deset ljudi, oni piti, oni ne biti dobri, oni provalili u kuća.”

Kako bi odbranio svoje ljude od kritika da „ništa nisu učinili”, juče se novinarima obratio i šef policije u Belfastu ser Hju Orde. On je kao izuzetno „komplikovane” objasnio obrasce napada, ali je istakao i da su policajci „učinili sve što je u njihovoj moći da zaštite napadnute”. Čitava situacija je prilično konfuzna i oni su učinili „najbolje u datim okolnostima”.

Ipak, ono što naročito zabrinjava zvaničnike u Belfastu jeste činjenica da su se napadi proširili iz južnog u istočni deo grada. Većina političara ne prihvata napade i osuđuje ih. Nekoliko njih je čak pokušalo i da poseti rumunske porodice u prihvatilištu, ali im policija to nije dozvolila.

TOLIKO O EVROPI KAO MODERNOJ DEMOKRATSKOJ TVOREVINI KOJOJ HRLE OVI NAŠI PROPALI POLITIČARI PRODANI ZA PAR DINARA. O OVOME BI TREBALO DA SE DOSTA RAZGOVARA PO SRBIJI I POKRENE DEBATA. TO JE TIPIČNA NACISTIČKA TVOREVINA SEVERNA IRSKA PO KOJOJE JE MOGUĆE BITI U EVROPI I BITI NACISTA. TO JE INTERSANTNO I ZA NAŠE POLITIČARE KOJI BI DA UKUNU PARTIJE KOJE ZAGOVARAJU NETRPELJIVOST PREMA DRUGIM NACIJAMA  A U SMAOJ EVROPI OVO JE SAMO JEDAN O PRIMERA.

NAZI IRELAND! IS A PART OF EUROPE.

Advertisements