Za izlazak Srba na kosovske izbore samo SPO

Većina stranačkih predstavnika na Kosmetu je za bojkot, ali čekaju odluku državnog vrha Srbije

Sa jednog od protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici (Foto Fonet)

Vlada Srbije još nije raspravljala o izlasku Srba na lokalne izbore koje je kosovski predsednik Fatmir Sejdiju najavio za 15. novembar, ali kako sada stvari stoje na njih će izaći zanemarljiv broj stanovnika srpske nacionalnosti. Većina stranaka na Kosmetu neće pozvati svoje glasače da izađu na izbore koje organizuju prištinske vlasti, ali takođe smatraju da državni organi Srbije treba da donesu odluku u vezi sa tim pitanjem.

Među protivnicima izlaska na izbore su SRS, DSS i SPS, dok je SPO za izlazak Srba na izbore. Demokratska stranka na KiM još nije zauzela stav, a Smiljana Milisavljević, potpredsednica Pokrajinskog odbora DS-a, za „Politiku” kaže da će predstavnici demokrata sačekati da se prvo izjasni predsednik države Boris Tadić, kao i Vlada Srbije, pa će tek onda zauzeti jedinstven stav.

„S obzirom na to da ovo nije partijsko već državno pitanje, mi uvek stavljamo državne interese iznad stranačkih”, kaže Milisavljevićeva.

Među malobrojnim srpskim predstavnicima koji smatraju da je korisno da i Srbi glasaju na lokalnim izborima je i predsednica Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća KiM Rada Trajković, koja napominje da bi decentralizacija trebalo da bude uslov za izlazak Srba na lokalne izbore i da oni predstavljaju mogućnost da se izvede međunarodno priznata i prihvaćena „institucionalna legalizacija Srba na Kosovu”.

Nasuprot ovom stavu, državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže za „Politiku” da problem upravo predstavlja to što međunarodni predstavnici vezuju decentralizaciju i izbore. „Sada nam pričaju o formiranju srpskih opština, znajući da je to za nas važno pitanje, a onda pokušavaju da nas odmah uvuku u sledeću fazu, a to su izbori”, kaže Ivanović. On naglašava da vlada još nije raspravljala o ovoj temi, ali da je veoma verovatno da neće pozvati Srbe da izađu na izbore ako se oni na ovakav način budu vezivali za Ahtisarijev plan.

Ivanović takođe smatra da OEBS mora ponovo da preuzme odgovornost u organizovanju izbora na Kosovu jer je kosovska lokalna izborna komisija, koja je „otela ova ovlašćenja od OEBS-a, pokazala da nije spremna sama da upravlja njima”. „Apelujem na OEBS da se probudi i pripremi, jer će ovde biti problema. Mi nećemo imati multietničke lokalne samouprave, niti će Srbi u značajnom broju učestvovati na izborima”, kaže Ivanović.

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a i potpredsednik ove stranke Vuko Antonijević kaže za „Politiku” da su Srbi imali lokalne izbore u maju prošle godine i da imaju legitimne srpske predstavnike. „Posle proglašenja nezavisnosti Kosova, koja je postignuta uz pomoć međunarodne zajednice, licemerno bi bilo da Srbi toga dana budu na biralištima”, kaže Antonijević i naglašava da ne očekuje da će „bilo koja relevantna srpska politička partija prihvatiti poziv Prištine”.

Identičan stav zastupa i SRS. Predsednik Koordinacionog odbora za KiM Ljubomir Kragović kaže da Srbi treba da bojkotuju ove izbore pošto bi svojim glasom priznali nezavisno Kosovo, a drugi razlog je taj što su se 11. maja prošle godine već izjasnili. I on smatra da državni vrh mora „dobro da razmisli” kakvu će odluku doneti. Bojkot izbora zastupa i Zvonimir Stević, predstavnik Pokrajinskog odbora SPS-a i državni sekretar u resornom ministarstvu, koji podseća da je na snazi Rezoluciji 1244, da je samoproklamovana država Kosovo nepriznata država i da bi održavanje izbora bilo nelegitimno

B. MitrinovićB. Radomirović

MA NARAVNO TO JE ONA PARTIJA ČIJI LIDER JE POLJUBIO U RUKU MADLEN OLBRAJT I ČIJIH ČLANOVA IMA OKO 4. DANICA, VUK I DVOJE KOLEGA SA MOG POSLA. INAČE TO JE ONA PARTIJA ČIJI LIDER ZAGOVARA ULAZAK U NATO POD OBAVEZNO I KOJI JE NKEAD U SVOJOJ DAVNOJ PROLOSTI BIO NORMALAN NACIONALISTA I PATRIOTA. DANAS JE VUK DRAŠKOVIĆ MARIONETA AMERIKE I NATO PAKTA.

Advertisements