1ratnefotografijeVERMAHTA2RATKO-je-heroj

Aktuelna vlast u Srbiji je izjednačila fašiste i ratne zločince iz Nemačke tokom drugog svetskog rata sa nacionalistima i patriotama iz Srbije danas. Upotrebom reči “fašisti” aktuelna izdajnička vlast je izjednačila dve grupacije ljudi koje nemaju nikakve dodirne tačke. TIPIČAN GOVOR MRŽNJE je upravo ovo izlaganje o patriotama Srbije koji pišu proteste po zidovima (što inače rade svi nacionalist sveta i patriote po europi). Omladina koja se pisanjem ovakvih poruka po zidovima buni protiv instalisane vlasti u Srbiji NE MOŽE NIKAD BITI FAŠISTIČKA. Naročito ne ona koja ispisuje parolu RATKO JE HEROJ. Da je ta poruka uperena protiv neke nacionalne manjine onda to može biti samo čin ispoljavanja segregacije a nikako fašizam.

FAŠIZAM

Fašizam je naziv za ideologije i pokrete koji smatraju kako je država temelj ljudskog društva, odnosno institucija koja treba u potpunosti nadzirati svaki aspekt društvenog života.

Fašizam je ime dobio po pokretu koga je u Italiji osnovao Benito Mussolini i koji je bio na vlasti do 1922. do 1943. godine. Fašizam je poslužio inspiracija za mnoge druge pokrete u Evropi i svijetu prije drugog svjetskog rata, od kojih je najpoznatiji nacionalsocijalizam koji je vladao Njemačkom od 1933. do 1945. godine.

Fašistički režimi i pokreti su se razlikovali od zemlje do zemlje, ali im je zajednička bilo stavljanje države iznad pojedinca i njegovih prava, politički sistem izgrađen oko jedne stranke i jednog vođe, te korporativni ekonomski sistem kome je cilj bio postići harmoniju između različitih društvenih klasa.

Fašizam se često opisuje kao ekstremni oblik nacionalizma, s obzirom da su većina država u kojima se pojavio bile nacionalne države. U višeetničkim sredinama se fašizam često manifestirao kroz etničku, rasnu i vjersku netoleranciju, čiji je krajnji izraz bio Holokaust.

Prava pojedinca u fašizmu su skroz ukinuta, a nasilje je bilo institucionalizirano kao oruđe unutrašnje, pa i vanjske politike. Bila je dozvoljena samo jedna stranka, a sloboda štampe i izražavanja nisu postojale.

Fašizam je nestao sa historijske scene s krajem drugog svjetskog rata, iako su i poslije nastajali režimi s određenim primjesama fašizma.

Fašizam se danas uglavnom koristi kao pejorativan termin kojim se neki režim, institucija ili pojedinac opisuje kao neopravdano represivan.

____________________________________________________________________________________

Dakle svima je jasno šta je fašizam i ko su njegovi glavni akteri. Znači ovakva omladina nikad ne može biti fašistička.

Advertisements