Peter Handke

Srbi će preživeti sigurno. Oni moraju da prežive baš zato što im je učinjena najveća nepravda. U skali nepravdi svih naroda na svetu, Srbi su, uveren sam, na vodećoj listi – ponavljao je ove reči, gotovo ogorčeno, Peter Handke na svako pitanje mogu li Srbi promeniti odnos sveta prema njima i šta još nisu učinili da se to dogodi. Uveren je da politička borba Srbije nije moguća i da neće doneti željene rezultate.
Teško pristaje na razgovor, jer ne želi da se odvoji od prijatelja iz Velike Hoče, koji su se u njegovu čast okupili u dečanskoj vinici. Uz pesme i vino obeležili su Miholjdan. Peteru Handkeu tog dana uručena je nagrada ”Zlatni krst kneza Lazara”, najveće priznanje u okviru obeležavanja Vidovdanskog pesničkog pričešća na Kosovu.
* Verujete li da se u skorije vreme ništa neće promeniti?
– Mislim da se nikada nije dogodilo da se jednom tako pravednom narodu vrati tolikom nepravdom. Tragičnost je u tome što se nepravda pričinjena Srbima ne može prezentovati na pravi način, jer svetska javnost jednostavno ne želi da prihvati činjenicu da je Srbima tako nešto učinila.
* Zašto smo mi jedini narod za koji ne važe ista pravda, ni ista pravila, kao za sve druge?
– Austrijanci misle da su Srbi i dalje krivi što je pala njihova monarhija jer je Srbin ubio Franca Ferdinanda, Nemci verovatno misle da su im Srbi ostali neprijatelji zbog rata sa partizanima, ali mislim da je veliku grešku oko raspada biše Jugoslavije učinila Francuska bez čijeg odobrenja Jugoslavija nikada ne bi doživela propast. Za mene je jedan od glavnih krivaca za raspad bivše Jugoslavije Fransoa Miteran. Srbi i Francuzi su uvek bili prijatelji i među njima je vladalo veliko poverenje, ali zbog političkih i ekonomskih razloga između Nemačke i Francuske, Miteran je žrtvovao Jugoslaviju za jednu Evropu. Za Evropu kakva je sada. Za Evropu bez duše….

PETER HANDKE je dao lep intervju za NOVOSTI koje danas slave 56 godina

PETER HANDKE je istinski prijatelj srpskog naroda i nesebično pomaže koliko može svojim radom i što je najvažnije svojim spisateljskim radom jer on spada u sam vrh pisaca sa nemačkog govornog područja. To je ono što najviše i boli aktuelnu vlast europe, da jedan od nekolicine najvećih pisaca ujedinjenih fašističkih država europe piše pozitivno o Srbima i Srbiji uopšte i veliki je prijatelj naroda o koji se europa ogrešila.

Porazno je pročitati ovaj intervju gde on mora da kaže da baš i nema prijatelje medju srpskim političarima a pretpostavljam da je to zato što je naša garnitura na vlasti plaćena od stranih centara moći i onda naravno nemaju ništa zajedničko sa ovako pozitivnom ličnošću kakav je PETER HANDKE.

HVALA ZA SVE GOSPODINE HANDKE

Advertisements